5.-6. september brer Bergen Matfestival og Norsk Siderfestival seg ut over Bergen sentrum og inviterer til årets diggeste folkefest. Bli med på uforglemmelige opplevelser spekket med gode smaker og matglede for store og små. Festivalene finner sted på Festplassen, i Byparken og på alle festivalrestaurantene. Her får du hele Vestlandet på ett fat!
Vi varmer opp til festivalen med mange spennende arrangement i uken frem til festivalstart. Disse aktivitetene vi foregå over hele byen.
Matarena er arrangør for Bergen Matfestival og Norsk Siderfestival

FESTIVALPROGRAM 2025
Åpningstider på Festplassen:
Fredag 5. september: Bergen Matfestival kl. 12 – 19
Fredag 5. september: Norsk Siderfestival kl. 12 – 21
Lørdag 6. september: Bergen Matfestival kl. 10 – 18
Lørdag 6. september: Norsk Siderfestival kl. 10 – 20
– Salg av lokalmat og drikke på Festplassen (gratis inngang)
– Norsk Siderfestival arrangeres på Festplassen
(salg av inngangspakke kr. 240,- som inkluderer 3 bonger og Zwiesel siderglass)
– Festival lunsjer og middager på festivalrestaurantene fra 2. september til 7. september
– Lær fra de beste kurs på Festplassen
– Smak og prat siderkurs på Festplassen
– Kurs og arrangement i Musikkpaviljongen
– Ung Matfest med gratis aktiviteter i parken ved Festplassen
– Sjømat for alle telt på Festplassen
– Pop up grillaktiviteter og konkurranser med dyktige kokker og lokalmatprodusenter på Festplassen
LOKAL MAT OG DRIKKE PÅ FESTPLASSEN
På Festplassen kan du smake på det aller beste innen mat og drikke fra Vestlandet. Her kan du handle lokale grønnsaker, frukt, bær, ost, kjøtt og sjømat direkte fra produsentene. Smak spennende festivalretter hos utstillerne og fra grillshowene på scenen.
Sjekk alle utstillere her
Norsk Siderfestival arrangeres på Festplassen!
NORSK SIDERFESTIVAL
Norsk Siderfestival tilbyr et spennende program med dyktige siderprodusenter, toppkokker, og fantastiske formidlere og smakseksperter. På Festplassen står siderprodusenter fra hele landet klare med perlende smaker og spennende nyheter. Smak deg gjennom hele bredden av norske sidersorter, og under festivalen kan du også delta på siderkurs med dyktige foredragsholdere som sommelier og vinanmelder Ingvild Tennfjord, sommelier Ove Svendsen og pommelier/sommelier Thor Oddvar Havn. Kjøp billetter her
INSPIRERENDE MAT- OG DRIKKEKURS
På «Lær av de beste»-kursene får du de beste tipsene fra noen av regionens dyktigste kokker og produsenter, og du lærer hva som gir de beste kombinasjonene av mat og drikke.
På «Smak & prat» kursene møter du tre siderprodusenter, tre sidere og tre digge smaker – med kunnskapsrike sommelierer.
Hør historiene rett fra siderbonden og smak deg gjennom ekte håndverk. Uformelt, sosialt og skikkelig godt!
Les mer om kursene og kjøp billetter her
UNG MATFEST I PARKEN VED FESTPLASSEN
Ung Matfest er området dedikert til barn og unge mellom 0 og 16 år. Her får besøkende smake, sanse og lære om lokal mat gjennom en rekke matglade aktiviteter. Opplev mangfoldet av arter i havet, lær å lage mat utendørs og prøv nye smaker som tang og tare. Dyktige kokker holder smaksrike matkurs, og det blir quiz og nye spennende aktiviteter gjennom hele dagen. På Ung Matfest får hele familien kunnskap om mat som er bra for både kropp og klode.
Se litt av det som skjer her: matfest.no/ung-matfest
FESTIVAL PÅ RESTAURANT
Under festivalen vil en rekke restauranter ha unike festivalarrangement som viser deg lokale smaker på en helt ny måte. Her møter du Bergens dyktige kokker, servitører og vinkelnere, og får oppleve kreative retter i fantastiske omgivelser. Det blir grillarrangement, «hjemme hos»-kurs og spenstige festivalmenyer for enhver smak.
Se oversikt over festivalrestaurantene her
BERGEN – UNESCO GASTRONOMIBY
Gjennom Bergens medlemskap i UNESCOs matbynettverk samarbeider vi med flere byer rundt om i verden. Til årets festival har vi invitert inn flere dyktige kokker fra andre europeiske UNESCO-byer.
EN GRØNN OG INKLUDERENDE FESTIVAL
Som grønn festival skal Bergen Matfestival bidra til en positiv byutvikling. Dette gjør vi gjennom å sikre at festivalens fotavtrykk er så lite som mulig. Vi gjør det også gjennom å være en samfunnsaktør som bidrar med konkrete sosiale tiltak, fordi Bergen Matfestival er en festival med hjerte for hele byen.
Som tidligere år vil vi involvere flest mulig og vi planlegger også en rekke inkluderende arrangement i forkant Bergen Matfestival. Mat påvirker alle aspekt av livene våre, og det skal programmet til Bergen Matfestival gjenspeile ved å være en inkluderende festival der vi tenker bærekraft i sin aller bredeste forstand.
Velkommen til bords!
MILJØSERTIFISERING
Bergen Matfestival er sertifisert som Miljøfyrtårn i kategoriene grønne arrangementer, organisasjon og felleskriterier, både for privat og offentlig sektor. For oss representerer denne miljøsertifiseringen mer enn bare en merkelapp. Den symboliserer vår forpliktelse til å formalisere, systematisere og synliggjøre vårt arbeid med å skape grønne arrangementer til glede for alle. Vi ønsker å være gode forbilder ved å redusere matsvinn, kutte plastforbruket, fokusere på kildesortering og øke tilgjengeligheten av bærekraftig mat og tilby trygg kunnskap om mat som er bra for både kroppen og kloden, fra både sjø og land.
Vi ble sertifisert i 2023, og vi ser allerede frem til å bli resertifisert i 2026.
AVFALL
Vi har en tydelig satsing på å øke kildesorteringsgraden under Bergen Matfestival. En betydelig del av matavfallet som genereres under festivalen blir omdannet til biomasse som brukes i produksjonen av biodrivstoff og lignende. Vi sikrer at alle utstillere har tilgang til separate beholdere for matavfall, og vi legger til rette for kildesortering for alle besøkende. Våre dedikerte frivillige er ansvarlige for å holde festivalområdet ryddig og håndtere avfallshåndteringen effektivt.
Vi oppfordrer også publikum til å:
- sortere avfallet på de områdene som er tilrettelagt for dem.
- ta med eget bestikk og drikkeflaske.
- spise opp maten.
TRANSPORT
Bergen Matfestival har satt seg som mål å redusere utslippene fra transportvirksomheten sin ved å planlegge godt og velge lavutslippskjøretøy, som for eksempel el-biler, til internt bruk under festivalen.
Festivalområdet ligger midt i Bergen sentrum, og vi ønsker å legge til rette for at besøkende kan sykle, gå eller bruke kollektivtransport for å komme til festivalen. I tillegg tilbyr vi gratis bysykler til alle byens innbyggere gjennom hele uken. Dette er tiltak vi gjør for å minimere miljøpåvirkningen og oppfordre til bærekraftig transport under Bergen Matfestival.
Vi legger også stor vekt på å samarbeide med leverandører som er lokalisert i nærheten av festivalen. En viktig del av vårt miljøarbeid er å oppfordre publikum til å benytte seg av miljøvennlige transportalternativer.
BRUK OG GJENBRUK
Vi legger stor vekt på å samarbeide med leverandører som er miljømerket og velge produkter med minimal miljøpåvirkning. Vår prioritering er ikke bare å sikre kvalitet, men også å minimere belastningen gjennom hele livssyklusen til produktet, fra produksjon til bruk og til slutt avfallshåndtering. Alt av bestikk, kopper og fat vi bruker er komposterbare.
Vi jobber aktivt med å gjenbruke materialer som fortsatt er brukbare i ulike prosjekter både innenfor og utenfor festivalen. Dette bidrar til å redusere avfallsmengden og gir en ekstra verdi til materialene vi bruker.