Siden 2023 har One Ocean Week samlet eksperter, beslutningstakere og engasjerte haventusiaster i Bergen for å øke bevisstheten og dele kunnskap om havets viktige rolle i global bærekraftig utvikling. Under arrangementet kan du oppleve familievennlige aktiviteter og lære mer om havet og smake på maten som kommer derfra.


Velkommen til One Ocean Week!
📅 5. april 08:00 – 11. april 2025 17:00
📍Bergen
📝Programmet er tilgjengelig på den offisielle nettsiden og i One Ocean Week-appen
Matarena/ Smak av kysten er aktivt involvert i One Ocean Week. Vi bidrar til å fremme bærekraftig, lokal mat fra havet gjennom utviklingsprosjekter, kompetanseprogrammer, møteplasser, faglige samlinger, kurs, seminarer og studieturer. Under One Ocean Week vil vi vise frem noe av det beste sjømatbyen Bergen har å tilby.

SMAKS- OG OPPLEVELSESTELT
PÅ FESTNINGSKAIEN
Fisketorget og Bergen Matfestival presenterer:
Lørdag 5. april: 12.00 – 16.00
Søndag 6. april: 12.00 – 16.00
Gratis inngang smaksteltet
Besøk vårt spennende smaks- og opplevelsestelt under One Ocean Week og lær mer om havet og maten som kommer derfra. Det vil være ulike aktiviteter både for voksne og barn som smaksløype, sjømatkurs og inspirerende kokkeaktiviteter med smaksprøver.
Du får også lære mer om bærekraftig sjømat: Alt fra tang og tare til mindre brukte skalldyrarter, hvitfisk og laks/ørret.
DE UNGES HAVDAG
Har du lyst til å utforske havets smaker og lære hvordan vi kan bruke hele fisken på en bærekraftig måte? På denne spennende og interaktive matopplevelsen får elever muligheten til å jobbe praktisk med sjømat – fra å lage fiskefarse til å kombinere smaker og skape kreative retter.
Bli med på en lærerik og morsom dag hvor vi foredler fisk til farse, lager smakfulle retter med ulike fiskearter, samt utforsker hvordan tang kan gi ekstra umami i maten. Smakssansene settes på prøve i en engasjerende smaksquiz, hvor elevene skal identifisere ulike typer fisk og sjømatprodukter, og de får muligheten til å eksperimentere med forskjellige tilberedningsmetoder.
I tillegg kan elevene lage en frisk «Ocean Breeze Mocktail» med norske, blå og grønne ingredienser – en smakfull drikk som viser hvordan lokale råvarer kan kombineres på nye og spennende måter.
Arrangementet passer for elever på ungdomstrinnet og videregående skole og vil foregå på norsk.
RESTAURANTER UNDER ONE OCEAN WEEK

💙 The Social Bar&Bistro på Hotel Admiral – restauranten serverer bistroklassikere, som smakfulle snacks og italiensk charcuterie. Med sin idylliske beliggenhet ved sjøen, setter de også fersk sjømat i fokus.
🍽️ SJØ Restaurant og vinbar – serverer sin egen»Vestlandsfusion» – en harmonisk sammensmeltning av Vestlandske råvarer og internasjonale kulinariske tradisjoner.
FISKEHJUL
For økt kunnskap om sesongens fisk Fiskehjulet er et lykkehjul som vil vise forskjellige fiskearter som er tilgjengelige i spesifikke sesonger. Fiskehjulet utvikles for å gi mer kunnskap om bærekraftig sjømat – og når det er i sesong. Når hjulet spinner, vil pilen lande på en tilfeldig fiskeart, og hvis den valgte fisken matcher den som er trukket på forhånd, vil det være en vinner. Vinnerne får sushi.
SJØMATKURS FOR BARN: “HAVETS SKATTEKISTE”
Havets skattekiste innebærer at barn og unge får muligheten til å lage sin egen fiskepakke på bålpanne. Her kan de velge mellom rød eller hvit fisk og en rekke grønnsaker og sauser. Fiskepakken tilberedes på bålpanne, noe som gir en ekstra dimensjon til opplevelsen.
Gjennom dette konseptet oppfordres barn og unge til å ta en aktiv rolle i sin egen matlaging også bidra til å øke interessen for matlaging og utendørsaktiviteter, og samtidig gi barna en bedre forståelse av verdien av sunn og bærekraftig mat. Dette vil være en løpende aktivitet gjennom begge dagene.
SANSESONER FOR BARN: “HAVETS SMAKSLAB”
På aktivitetsområdet inviterer vi små og store publikummere til å bli kjent med ulike sjømatarter på et «havets smaksslab«. Bordet er delt inn i forskjellige seksjoner med ulike typer arter som barna kan utforske. Her vil de for eksempel bli kjent med kråkeboller, skjell, fisk og tare i sine respektive seksjoner. Barna får utforske med øyne og hender. Det vil være instruktører tilstede.
INSPIRASJONSKURS MED SJØMAT
Sjømatkursene ledes av dyktige kokker som viser de mange mulighetene med ulike typer sjømat. Temaene omhandler blant annet: Filetering og bruk av flere deler av fisken til herlige smaker. Det blir servert smaksprøver til publikum. Målgruppe er voksne og unge voksne, som gjerne har hjemmeboende barn.