Siden 2023 har One Ocean Week samlet eksperter, beslutningstakere og engasjerte haventusiaster i Bergen for å øke bevisstheten og dele kunnskap om havets viktige rolle i global bærekraftig utvikling. Under arrangementet kan du oppleve familievennlige aktiviteter og lære mer om havet og smake på maten som kommer derfra.

Velkommen til One Ocean Week!

📅 5. april 08:00 – 11. april 2025 17:00
📍Bergen
📝
Programmet er tilgjengelig på den offisielle nettsiden og i One Ocean Week-appen

Matarena/ Smak av kysten er aktivt involvert i One Ocean Week. Vi bidrar til å fremme bærekraftig, lokal mat fra havet gjennom utviklingsprosjekter, kompetanseprogrammer, møteplasser, faglige samlinger, kurs, seminarer og studieturer. Under One Ocean Week vil vi vise frem noe av det beste sjømatbyen Bergen har å tilby.

ocean week logo

SMAKS- OG OPPLEVELSESTELT
PÅ FESTNINGSKAIEN

Fisketorget og Bergen Matfestival presenterer:
Lørdag 5. april: 12.00 – 16.00 
Søndag 6. april: 12.00 – 16.00

Gratis inngang smaksteltet

Besøk vårt spennende smaks- og opplevelsestelt under One Ocean Week og lær mer om havet og maten som kommer derfra. Det vil være ulike aktiviteter både for voksne og barn som smaksløype, sjømatkurs og inspirerende kokkeaktiviteter med smaksprøver.

Du får også lære mer om bærekraftig sjømat: Alt fra tang og tare til mindre brukte skalldyrarter, hvitfisk og laks/ørret.

DE UNGES HAVDAG

Har du lyst til å utforske havets smaker og lære hvordan vi kan bruke hele fisken på en bærekraftig måte? På denne spennende og interaktive matopplevelsen får elever muligheten til å jobbe praktisk med sjømat – fra å lage fiskefarse til å kombinere smaker og skape kreative retter.

Bli med på en lærerik og morsom dag hvor vi foredler fisk til farse, lager smakfulle retter med ulike fiskearter, samt utforsker hvordan tang kan gi ekstra umami i maten. Smakssansene settes på prøve i en engasjerende smaksquiz, hvor elevene skal identifisere ulike typer fisk og sjømatprodukter, og de får muligheten til å eksperimentere med forskjellige tilberedningsmetoder.

I tillegg kan elevene lage en frisk «Ocean Breeze Mocktail» med norske, blå og grønne ingredienser – en smakfull drikk som viser hvordan lokale råvarer kan kombineres på nye og spennende måter.

Arrangementet passer for elever på ungdomstrinnet og videregående skole og vil foregå på norsk.

Skolene melder på elevene via skjema her

RESTAURANTER UNDER ONE OCEAN WEEK

Under One Ocean Week kan du oppleve Bergens restauranter fra sin aller beste og blåeste side. Smak av kysten inviterer deg til unike matopplevelser med havet i hovedrollen. Gjennom spesialkomponerte menyer og sjømatretter vil byens kokker vise hvordan bærekraft og gastronomi går hånd i hånd. Bli med på å feire havet – og smak hvorfor fremtidens mat kommer fra havet 💙
Sjekk ut noen av Bergens beste restauranter:

🍽️ Bien Basar – bredt utvalg av klassiske retter laget med lokale råvarer fra både sjø og land. Signaturretten er Biens Persetorsk.
💙 Bryggeloftet – Bergens eldste restaurant, serverer tradisjonsrik norsk mat av høy kvalitet.
🍽️ Bryggen Tracteursted – serverer mat inspirert av vestlandsk og bergensk matkultur.
💙 Fish Me – er både en fiskehandler, sjømatrestaurant, sushi, bakeri og bar, og de tilrettelegger for uforglemmelige matopplevelser.
🍽️ Fjellskål – i hjerte av Bergen finner du det beste havet har å tilby. Nyt herlig sjømat i Fjellskål sine lune helårs uteserveringer med vakker utsikt over vågen.
💙 Fløirestauranten – nyt god mat og drikke i ikoniske omgivelser, der små og store begivenheter har vært feiret siden 1925.
🍽️ Le Mathis – en autentisk fransk bistro som ligger i Vågsbunnen, midt i hjertet av Bergen.
💙 Lysverket – anerkjent Michelin-restaurant, like ved Festplassen. Under ledelse av kjøkkensjef Christopher Haatuft tilbyr restauranten en særegen neo-fjordisk matopplevelse, hvor lokale råvarer står i sentrum.
🍽️ Ostra Bergen – kombinerer autentiske meksikanske smaker med ferske norske råvarer.

💙 The Social Bar&Bistro på Hotel Admiral – restauranten serverer bistroklassikere, som smakfulle snacks og italiensk charcuterie. Med sin idylliske beliggenhet ved sjøen, setter de også fersk sjømat i fokus.

🍽️ SJØ Restaurant og vinbar – serverer sin egen»Vestlandsfusion» – en harmonisk sammensmeltning av Vestlandske råvarer og internasjonale kulinariske tradisjoner.

FISKEHJUL

For økt kunnskap om sesongens fisk Fiskehjulet er et lykkehjul som vil vise forskjellige fiskearter som er tilgjengelige i spesifikke sesonger. Fiskehjulet utvikles for å gi mer kunnskap om bærekraftig sjømat – og når det er i sesong. Når hjulet spinner, vil pilen lande på en tilfeldig fiskeart, og hvis den valgte fisken matcher den som er trukket på forhånd, vil det være en vinner. Vinnerne får sushi.

 

SJØMATKURS FOR BARN: “HAVETS SKATTEKISTE”

Havets skattekiste innebærer at barn og unge får muligheten til å lage sin egen fiskepakke på bålpanne. Her kan de velge mellom rød eller hvit fisk og en rekke grønnsaker og sauser. Fiskepakken tilberedes på bålpanne, noe som gir en ekstra dimensjon til opplevelsen.

Gjennom dette konseptet oppfordres barn og unge til å ta en aktiv rolle i sin egen matlaging også bidra til å øke interessen for matlaging og utendørsaktiviteter, og samtidig gi barna en bedre forståelse av verdien av sunn og bærekraftig mat. Dette vil være en løpende aktivitet gjennom begge dagene.

SANSESONER FOR BARN: “HAVETS SMAKSLAB”

På aktivitetsområdet inviterer vi små og store publikummere til å bli kjent med ulike sjømatarter på et «havets smaksslab«. Bordet er delt inn i forskjellige seksjoner med ulike typer arter som barna kan utforske. Her vil de for eksempel bli kjent med kråkeboller, skjell, fisk og tare i sine respektive seksjoner. Barna får utforske med øyne og hender. Det vil være instruktører tilstede. 

INSPIRASJONSKURS MED SJØMAT

Sjømatkursene ledes av dyktige kokker som viser de mange mulighetene med ulike typer sjømat. Temaene omhandler blant annet: Filetering og bruk av flere deler av fisken til herlige smaker. Det blir servert smaksprøver til publikum. Målgruppe er voksne og unge voksne, som gjerne har hjemmeboende barn.  

Arrangør

Matarena

Takk til våre hovedsamarbeidspartnere

Og takk til våre andre samarbeidspartnere