fbpx

Vinnerne av prisene på Bergen Matfestival og Norsk Siderfestival 2024

Vinnerne av prisene på Bergen Matfestival og Norsk Siderfestival 2024 2560 1708 Bergen Matfestival

Bergen Matfestival 2024 ble en feiring av lokalmat og bærekraft, der noen av de fremste produsentene i regionen ble hyllet for sine bidrag til norsk mat- og drikkekultur. Festivalen, som samlet aktører fra hele Vestlandet, delte ut priser i fem kategorier, hver med en premie på 10 000 kroner.

Årets lokalmatrestaurant: Brasserie Cherie

Brasserie Cherie stakk av med prisen for Årets lokalmatrestaurant 2024. Restauranten har utmerket seg med sitt fokus på lokale råvarer fra sjø og land, og de har etablert et tett samarbeid med lokale produsenter. Juryen fremhevet deres evne til å kombinere norske råvarer med et internasjonalt matkonsept, samtidig som de forsterker den lokale matidentiteten. Gjennom innovasjon og bærekraftige prinsipper skaper de unike og teknisk dyktige menyer som fremhever Vestlandet som en attraktiv matdestinasjon.

Fra venstre; Landbruks- og matminister Geir Pollestad, statssekretær Even T. Sagebakken fra Nærings- og fiskeridepartmentet, Morten Tungesvik kjøkkensjef Brasserie Cherie, Bergensordfører Marit Warncke og daglig leder i Matarena Alexandra K. Angell.

Årets siderprodusent: Aga Sideri

Aga Sideri mottok prisen for Årets siderprodusent 2024. Produsenten har markert seg som en pioner i den norske siderrevolusjonen og står for en tredjedel av all sider solgt på Vinmonopolet. Juryen roste deres innovative tilnærming, evne til å bevare tradisjoner, og sterke identitet. De er en inspirasjon for andre siderprodusenter, og gjennom satsing på infrastruktur og historiefortelling har de gjort sin region til en attraktiv destinasjon for sider.

Fra venstre; prosjektleder i Matarena Ingerid Wembstad, Joar Aga fra Aga Sideri, daglig leder i Matarena Alexandra K. Angell og landbruks- og matminister Geir Pollestad

Årets lokalmatprodukt: Framifrå modna mangaskinke fra Løvaas Gard

Løvaas Gard mottok prisen for Årets lokalmatprodukt 2024 med sin Framifrå modna mangaskinke. Produktet er resultatet av en langvarig prosess, med nøye utvalgte råvarer og fokus på kvalitet i alle ledd. Juryen berømmet produsenten for deres dedikasjon og evne til å skape et produkt som er i særklasse i Norge.

Fra venstre statssekretær Even T. Sagebakken fra nærings- og fiskeridepartmentet, Linda Vørøs Bjørvik fra Løvaas gard, prosjektleder i Matarena Ingerid Wembstad, daglig leder i Matarena Alexandra K. Angell og landbruks- og matminister Geir Pollestad

Årets lokalmatprodusent: Matjes

Matjes ble kåret til Årets lokalmatprodusent 2024 for sitt arbeid med å fremme sunn og bærekraftig «supermat» fra Vestlandet. Produsenten har over tid vist innovasjonsevne og et mål om å nå både nasjonale og internasjonale markeder med sine produkter. Juryen fremhevet deres arbeid med å skape en ny tilhengerskare for denne råvaren, som anses som en av de sunneste og mest bærekraftige tilgjengelig.

Fra venstre Arjen Kraaijeveld fra Matjes, daglig leder i Matarena Alexandra K. Angell og statssekretær Even T. Sagebakken fra nærings- og fiskeridepartmentet Daglig leder i Matarena Alexandra K. Angell

Årets bærekraftspris: Lygre Livsgard

Lygre Livsgard mottok prisen for Årets bærekraftspris 2024 for sitt imponerende arbeid med bærekraftig drift. De har i flere tiår hatt økologisk godkjenning, og overskuddet fra driften investeres i virksomheten. Juryen trakk fram deres bruk av kompost til gjødsel, ombygging av kjøretøy til å gå på brukt frityrolje, og den kommende satsingen på egen kraftproduksjon. I tillegg legger de stor vekt på sosial bærekraft, inkludert kunnskapsformidling til ungdom om landbruk.

Bergen Matfestival 2024 har med dette satt en viktig standard for hvordan lokalmatprodusenter kan bidra til bærekraft og innovasjon, samtidig som de fremmer Vestlandet som en ledende matregion i Norge.

Fra venstre landbruks- og matminister Geir Pollestad, Dag Kyrre Lygre fra Lygre Livsgard, fylkesvaraordfører Stian Davies og daglig leder i Matarena Alexandra K. Angell

 

Foto; Øystein Haara