• Sidene våre er under oppdatering...

BERGEN MATFESTIVAL

Kursprogram

Inspirerende matkurs planlegges …

Vi jobber nå med programmet for 2021, og ser frem til å tilby inspirerende og kunnskapsrike matkurs med unike smaker fra sjø og land fra Vestlandet.
Her er kursene vi hadde i 2020:
Fredag 12.00 – 12.45 SMAK PÅ HØSTEN! LÆR MER OM SESONGRÅVARENE I HAVET. Raymond Grimstad fra Domstein er en av landets mest ambisiøse sjømatkokker. På dette kurset lærer han deg mer om råvarene som er på sitt beste akkurat nå, og demonstrerer hvordan du kan lage enkle og kreative retter på krabbe og hyse.
Fredag 15.00 -15.30 ØNSKEKURS: LÆR Å LAGE RASPEBALLER. I sommer inviterte vi dere publikum til å stemme frem Smaken av Vestland, og raspeballer var en av rettene som fikk aller flest stemmer. På dette kurset vil Johnny Dugstad fra Søtt+ Salt lære deg sine teknikker for å lage de perfekte raspeballene hjemme. Dugstad lager sin favorittutgave av retten og du får en smakebit på moderne raspeballer. Kom og bli med når vi feirer smaken av Vestland.
Fredag 16.00 -16.30 LÆR Å LAGE BÆREKRAFTIG MICHELIN-MAT HJEMME. Kristian Vangen er kjøkkensjef på Michelin-restauranten Bare som har et unikt samarbeid med Nordre Solend gård, som produserer eksklusivt til stjernerestauranten. Maya Riise fra Nordre Solend gård forteller om hva de produserer i sesongen vi er inne i, og om hvordan de samarbeider med Bare. Vangen viser hvordan de utnytter hele råvarene for å skape mat i verdensklasse. På kurset får du innblikk i noen teknikker for råvareutnyttelse som du kan ta i bruk hjemme. Her lærer du mer om bærekraft fra noen av bransjens beste, og får en smakebit fra Bergens eneste Michelin-restaurant, Bare Restaurant.
Fredag 17.00-17.30 SJØMAT PÅ 1,2,3. Få tryller med sjømat som sjømateksperten Fredrik Hald fra Lerøy. På dette kurset vil han vise hvor enkelt det er med deilige sjømatretter i hverdagen. Her vil du lære gode teknikker som du kan bruke til å lage spennnde hverdagsretter på 1-2-3, enten du lager mat til mange eller få.
Lørdag 10.00-10.30 VINNERBURGEREN – LODDISBURGER
Smaksverkstedet og Christopher Haatuft, kokk og eier av
Lysverket, lager Loddisburgeren – Loddefjord sin egen bydelsburger. Her får du de beste tipsene for å lage en god hjemmelaget burger. Kurset passer for barn og barnefamilier.
Lørdag 11.00-11.30 FRA BEIN TIL BURGER Lær å bruke hele dyret. På dette kurset møter du kokk og gründer Morten Tungesvik fra Bare Bergenske og Odd Ohnstad fra Haugen gårdsmat, når de øser av sine erfaringer. Her får du kunnskap om råvareutnyttelse og hvordan og hvorfor man bør bruke flere stykningsdeler.På kurset demonstreres det hvor de ulike stykningsdelene er og du får tips til hvordan de kan brukes. Morten vil vise ulike tilberedningsteknikker som egner seg til ulike deler av dyret, og dere som deltar får smake forskjell på de ulike kjøttypene.
Lørdag 12.00-12.30 ØNSKEKURS: LÆR Å LAGE SIDERDAMPEDE BLÅSKJELL. I sommer inviterte vi dere publikum til å stemme frem Smaken av Vestland, og siderdampede blåskjell var sjømatretten som fikk flest stemmer. Benedicte Jørgensen er sous chef på Lysverket, og på dette kurset viser hun hvordan du kan lage en helnorsk blåskjell-rett med de beste lokale råvarene. Kom og bli med når vi feirer smaken av Vestland.
Lørdag 13.00 -13.30 SOPP OG VILLE VEKSTER I SESONG. Harald Eriksen, Soppsakkyndig og leder i Sunnfjord Sopp og Nyttevekstforening, gir deg både kunnskap og inspirasjon til å bruke smakfull sopp og unike vekster i retter til både hverdags og fest. Du får vite mer om hvilke sopp og vekster som passer best til hva. Små smaker serveres underveis.
Lørdag 14.00 -14.30 SJØMAT PÅ 1,2,3. Få tryller med sjømat som sjømateksperten Fredrik Hald fra Lerøy. På dette kurset vil han vise hvor enkelt det er med deilige sjømatretter i hverdagen. Her vil du lære gode teknikker som du kan bruke til å lage spennnde hverdagsretter på 1-2-3, enten du lager mat til mange eller få.
Lørdag 15.00 -15.30 SJØMATTAPAS. Raymond Grimstad fra Domstein er en av landets mest ambisiøse sjømatkokker. På dette kurset lærer han deg å lage fingermat på kystdelikatessene makrell og sild. Kurset gir ny inspirasjon til sunne og smakfulle tapasretter, og du får demonstrert lettvindte oppskrifter som du kan bruke når du vil brilliere på kjøkkenet hjemme. Du vil få smaksprøver og ny inspirasjon når Grimstad inviterer til sjømattapas.
Lørdag 16.00 – 16.30 LÆR Å LAGE NAPOLITANSK PIZZA MED LOKALE RÅVARER. Bien Centro og Jørn fra Ostegården lærer deg å lage ekte Napolitansk pizza med nydelige lokale oster og skinker fra gårder i Vestland.
Lørdag 17.00 – 17.30 FÅ INSPIRASJON TIL VEGANSK HVERDAGSMAT v/ Benedikte Koldingsnes fra Vegan Pop Up Cafe.

 

 

RESTAURANTER

Program for festivalrestaurantene

Dette var restaurantene som deltok under Bergen Matfestival 2020. Vi er nå i full gang med planlegging av nydelige restaurantopplevelser. 2021 programmet lanseres før sommeren.

Restaurant Konsept
Enhjørningen Restaurant
SEKSRETTERS FESTIVALMENY: I anledning Bergen Matfestival så kommer Enhjørningen med en helt ny seksretters meny, proppet full av nydelig sjømat og sesongens frukt og grønt. Til denne kan du få nyte en lokal drikkepakke med sider og øl frå regionen. Her kan du dessuten få deilig viltkjøtt, lokale oster og kortreiste drikkevarer.
Menyen består av: Lune blåskjell, strandkrabbesuppe, dampet kveite, reinsdyr entrecote, norske oster og solbær- og yoghurtsorbet. Pris: 850,- Festivalmenyen er tilgjengelig torsdag til lørdag. 
Kafé Kippers USF Verftet KRABBEFEST PÅ KAFÈ KIPPERS: Hvor smaker krabbe bedre enn rett ved sjøen? På Kippers blir det krabbefest med strandkrabbesuppe og taskekrabbe med surdeigsbrød til 299 kr.
Bare Vestland BURGER & BLÅSKJELL: Sesongbaserte burgere på kjøtt fra lokalmatprodusentene. Mangalitsagris med spec, lammeburgere og hamburgere på økologisk ku er bare noen av variantene. Her finner du byens mest legendariske plukkfisk, kveite fra Glitne og et rikt utvalg lokalt sider og øl.
Marg & Bein FESTIVALLUNSJ OG FESTIVALMIDDAG: Marg & Bein holder ekstraordinært åpent for lunsj under festivalen, og har en stjernespekket festivalmeny med regionens lokalmatprodusenter og sidermakere. Festivalprogram torsdag til lørdag.
Colonialen 44 SOLHØI CIDER SIRKULERER FREDAG OG LØRDAG: Bli kjent med siderprodusenten Solhøi som lager naturligt villgjærede cidere på nydelige norske epler. Colonialen har en 4 retters meny som er inspirert av tradisjonell norsk mat kombinert med internasjonale impulser. De henter råvarer fra lokale bønder og produsenter og søker inspirasjon i deres sesongbaserte råvarer.
Colonialen Litteraturhuset TIL BORDS MED HEINE TOTLAND: Historier, humor, musikk og mat. Dette blir en kveld fylt med energi. Colonialen serverer en rustikk 5-retters delemeny med lokale råvarer i fokus. Drikkemeny med sider og vin er inkludert!
Colonialen Kranen SULTEN! Denne helgen relanserer Colonialen Kranen sin meny Sulten! med et spekter av lokale råvarer. Festivalutgaven av menyen kan bestilles som hel eller halv meny. Her blir det klassisk men moderne lavterskel mat, sesongbasert med fokus på lokale smaker. Delematen serveres i gryter og skåler på bordet – som rundt kjøkkenbordet hjemme.
Bien Basar SKALLDYRBONANZA:. Bien Basar smeller i gang høstsesongen med de beste råvarene fra havet. Her får du østers og deilige skalldyrplatå med kreps, krabbe, kongekrabbe og skjell. Bli med å feir Basarens nye konsept og deres nye, smaksrike høstmeny. Skalldyrplatået kan bestilles for en eller flere. Perfekt å dele med venner og familie.
Bien Centro VESTLANDSPIZZA OG LOKALE PASTARETTER: Bien Centro hyller vestlandsmaten med festivalretter av pasta og pizza. Her får du vestlandspizza med lokale oster og spekemat, laget på de beste råvarer fra regionen. Denne er så god at vi har satt opp et eget kurs der du kan lære å lage den selv også. Se hele kursprogrammet lenger oppe på siden.
Bien Restaurant

IZAKAYA: På Bien Restaurant kan du oppleve krysningen av japansk kultur og vestnorske råvarer når Roy inviterer til izakaya. Det blir selvfølgelig persetorsk. Miso-persetorsk.

Omakase-menyen består av: Snacks – Edamame m/misosmør, crispy kyllingskinn, rekechips og sesammajones. Småretter: Misostekt aubergine, kongekrabbetostada, makrell og kyllingvinger. Tilvalg: Misoperset torsk og tonkatsu, svineschnitzel med kål, sauser og majoneser. For ekstraretter og dessert se egen barmeny i restauranten. Pris for omakasemeny: 550,- Alle rettene kan bestilles enkeltvis eller som meny. Festivalprogram torsdag til lørdag, kl. 16.00 til 21.00.

Se menyene her: OMAKASEMENY IZAKAYA 02.08 og BARMENY IZAKAYA 08.20

Restaurant 1877 SESONGFEST PÅ 1877: Restauranten har satt sammen en unik, flerretters festivalmeny: Spekeskinke «1877» av melkefora ung-gris fra Orre, preserverte grønnsaker, brunet smør og nykokt taskekrabbe med pepper, solbær, knutekål og brønnkarse fra Toppe. Lettrøkt hyse med syrlig spisskål, portulakk, smørsaus. Lam fra Jæren, nypoteter fra Fittjar, småsalater med nøtter og løpstikke, saus på bakt hvitløk. Til dessert blir det friske plommer, yoghurt og laurbær. Festivalprogram torsdag til lørdag.
Cornelius Sjømatrestaurant RÅBAR OG FESTIVALMENY: Bli med på en helt RÅ sjømatopplevelse når Cornelius inviterer til RÅbar. RÅbaren starter ved ankomst kl. 18:30. Da blir det en felles seanse med foredrag og smaksprøver ute på kaien, som en apetittvekker før festivalmiddagen. Festivalmenyen består av sesongens beste råvarer: Hyse chevice, taske krabbe med eple og brioche, og Holmens fisk- og skalldyrsuppe med lange. Festivalprogram torsdag til lørdag.
Bryggeloftet & Stuene TRADISJONER PÅ BRYGGEN: Fredag og Lørdag lager Bryggeloftet & Stuene en festivalmeny i tillegg til deres vanlige meny som også baserer seg på råvarer fra lokale produsenter. I festivalmenyen planlegger de likør fra siderprodusentene Attåt og Edel samt øl fra 7 Fjell. På spisekartet finner du tørrfiskkrem i relasjon til tørrfisk fra Bryggen – Prinsefisk – Tilslørte bondepiker og mye annet godt.
Spisekroken Klosteret

FIRERETTERS FESTIVALMENY:Spisekroken har fokus på gode råvarer, fra lokale bønder. Kokkene lager rause porsjoner og de liker å utfordre littegran. Til matfestivalen setter de sammen en unik meny med dyktige lokalmatprodusenter. Dette er menyen:

Sjøkreps fra gutta på Liaskjæret

Speket hval fra Sigurd Erdahl i Lofoten

Høstens langtidsbakte svartfjes lam

Prosten Fra Prestholt ysteri

Sjokolade, snadder og solbær

595,-

Festivalprogram torsdag til lørdag.

Spisekroken Straume

FIRERETTERS FESTIVALMENY:Spisekroken har fokus på gode råvarer, fra lokale bønder. Kokkene lager rause porsjoner og de liker å utfordre littegran. Til matfestivalen setter de sammen en unik meny med dyktige lokalmatprodusenter. Dette er menyen:

Sjøkreps fra gutta på Liaskjæret

Speket hval fra Sigurd Erdahl i Lofoten

Høstens langtidsbakte svartfjes lam

Prosten Fra Prestholt ysteri

Sjokolade, snadder og solbær

595,-

Festivalprogram torsdag til lørdag.

Restaurant Café Norge CHILL & GRILL: Café Norge fyrer opp grillen på uteserveringen foran Hotel Norge på fredag og lørdag. Kjøkkenteamet har designet en egen festivalmeny med råvarer fra lokale produsenter som Varegga, Ostegården og Hardangergutane. Det blir kjøtt på grillen og epler i glasset. Dette vil du ikke gå glipp av! Priser fra 195,-  Åpningstider for konseptet: Fredag 12-22. Lørdag 13-22.
26 North Restaurant & Social Club UNIK VESTLANDSMENY INSPIRERT AV SKOGEN, FJORDEN OG FJELLENE: Bergensfiskesuppe, gravet reinsdyr og granité på sider er bare noen av smakene du har i vente på 26 North Restaurant & Social Clubs 5-retters festivalmeny. Her får du delikatesser som grønnsaker fra Finnegården på Voss, poteter fra Lærdal og søtt fra Hardanger. Festivalprogram torsdag til lørdag.
Lysverket

HARDANGERMIDDAG: I anledning Bergen Matfestival vil Lysverket sette fokus på de flotte råvarene fra sine leverandører i Hardanger. I denne sammenheng har kjøkkenet satt sammen en 4-retters middag med grønnsaker, frukt og kjøtt fra Hardanger. Til menyen har vinkelnerne funnet frem til sider og annen fruktbasert drikke som passer til!

Pris: 995,- pr person. Det blir to bordsettinger. Fredag 04.september kl.18:00 og 21:00 og Lørdag 05.september kl. 18:00 og 21:00. For å kunne holde avstand og sørge for en trygg gjennomføring av arrangementet er det satt en begrensning på 12 plasser per bordsetting.

Hoggorm Pizza HOGGORM KOVID KEBAB: Lørdag natt mellom 00:30 og 01:30 serverer Hoggorm en begrenset mengde rullekebab fra en luke i døren. Vipps only og first come, first serve. Her får du siste maten på vei hjem.
Damsgård

HANGOVER BRUNCH: Damsgård restaurant serverer retter og drikke for dagen derpå, enten du skal være sunn, gjøre deg klar for dagen eller koble ut. Menyen er delt inn i “The good, the bad and the horrible”. Vegansk salat, smoothie, burger eller fritert kylling og caviar. Følg med på hjemmesiden – www.damsgaardrestaurant.no for meny og bordbooking.

Tider for festivalkonsept: Lørdag og søndag 12:00-15:00

Bjerck Restaurant & Bar SIDERMIDDAG OG FLERRETTERS FESTIVALMENY: Under Bergen Matfestival vil Bjerck invitere til en flerretters festivalmeny. De har et tett samarbeid med siderprodusenten Edel som vil være tilstede 2 timer hver dag, torsdag til lørdag for å snakke om rettene. Pris på 4-retter er kr. 625, med Cider til rettene kr. 1050. Festivalmenyen er tilgjengelig torsdag til lørdag, kl.16:00-21:30.
Allmuen ØST MØTER VEST: NYE RETTER PÅ MENYEN HVER DAG Menyen på Allmuen inneholder alltid grillet kjøtt, fisk og vegetariske alternativer. Det er også mulig å velge blant deilige småretter, og sette sammen sitt helt eget måltid. Restauranten bruker lokale råvarer i sesong, og kombinerer dem med eksotiske krydder fra østen. Under matfestivalen vil deler av menyen skifte hver dag.
Landmark FESTSPILL OG SAMISKE MATTRADISJONER I forbindelse med åpningen av årets festspillutstilling på Bergen Kunsthall, setter Landmark opp en meny i samarbeid med årets festspillutstiller Joar Nango & ambassdør og ildsjel for samisk matkultur, Máret Ravdna Buljo. Menyen denne helgen vil fremheve samiske tradisjoner og mat, og Landmark vil ha et spesielt samarbeid med Lindheim Ølkompagni. Lunsjretter 158,- Festivalkonsept torsdag til lørdag, kl.11:00-17:00. 
Fjellskål SYLFERSK SJØMAT: Fjellskål byr på sylferske sesongråvarer fra havet og stiller med egen festivalmeny under Bergen Matfestival. Under festivalen lanserer Fjellskål en unik og eksklusiv “sjømatsider” som de har utviklet sammen med Edel sider. Edel kommer på besøk i restauranten under Bergen Matfestival. Oppdateringer om tidspunkt for siderarrangementet kommer. Følg med, og besøk Fjellskål i nyoppussede lokaler i Mathallen. Festivalprogram torsdag til lørdag.
Fish Me FESTIVALMENY OG MINI-MARKED: Fish Me har slått seg sammen med Jørn fra Ostegården og Guus fra Alm Gard og lager en liten mini-festival inne i Mathallen. Kjøkkensjefen, Jørn og Guus har sammen komponert en 3-retter bestående av nydelige kortreiste råvarer fra sjø og land. Velkommen til en folkelig luksusmiddag i sjøkanten. Festivalprogram torsdag til lørdag.
Café-Bergen, Strandkaien Fisk HUSMANSKOST PÅ LOKALE RÅVARER: Cafe-Bergen er spisestedet for lokale råvarer av høy kvalitet. Spiseriet vil ha egne festivalretter under Bergen Matfestival. Her finenr du et godt utvalg i både fisk og kjøttretter. Dagens middag er husmannskost med lokale råvarer.
Munken Bistro

VESTLAND + PERU: Munken Bistro setter sammen en unik festivalmeny med lokale råvarer fra regionen. Her finner du smaker fra produsenter som Alde, 7-fjell og Kandal Kjøtt. Restauranten har satt sammen både á la carte og fem retters meny spesielt til dere som besøker festivalen. Á la carte fra 120,- Fem retter 650,-

Munken får besøk av følgende produsenter under sitt festivalprogram torsdag til lørdag:

-Torsdag kl.14 kommer Eirik fra Store Naa Siderkompani.

-Fredag kl. 18 kommer Tina fra 7-fjell for å prate om ølpairing

-Fredag kveld er Paul og fruen fra Kandal kjøt på besøk for å fortelle om sin småskala kjekjøtt-produksjon.

Bryggen Tracteursted

TORSK OG KRABBER:Bryggen Tracteursted har laget en festivalmeny spekket med småretter og hovedretter på krabbe og torsk. Bli med på krabbelag eller smak spennende delikatesser som torskekjaker i potetlefse med rødkålsalat og blomkarserømme. Menyen feirer at høsten er her og blir stående ut hele september! Denne vil du ikke gå glipp av. Se hele menyen her:

Festivalmeny for Bryggen Tracteursted

Åpningstider under festivalen: Torsdag – lørdag, kl.17:00-22:00.

Vi vil oppdatere programmet fortløpende. Følg med – her er det mange spennende matopplevelser du ikke må gå glipp av! Hold deg oppdatert her på matfest.no, facebook og instagram

Hordaland Bondelag finner du på Festplassen fredag 4.9. – lørdag 5.9.
Se her hva som skjer på deres stand:

«Kua mi, jeg takker deg».
Kvifor meiner vi at matproduksjonen her på Vestlandet er rett? Skal vi redusere sjølvforsyninga av mat slik at vi framleis kan forureine med olje og gass? Bondelaget vil vise deg korleis vi meiner at matproduksjonen skal bli endå meir miljø- og klimavenleg.

 Naturbruk – den grønne tråden
Samfunnet er i endring. Utfordringar knytt til klima og miljø, produksjon av rein mat for ei aukande befolkning og behov for meir fornybare ressursar krev kompetanse til å forvalte naturen på ein berekraftig måte. Samfunnet treng unge menneske som veit korleis naturen heng saman. Naturbruk er ein god start! Kom innom standen, bli kjent med elevar frå naturbruk og lær meir om utdanninga deira.

Vil du dyrke?
Hos Bybonden i Bergen kan du får gode råd og informasjon om korleis du kan dyrke i vinduskarm, på balkongen, eller kanskje i parsellhage. I tillegg kan du få lære om kompostering, og du kan få råd om korleis du lagar din eigen jordfabrikk.
Bybonden i Bergen jobbar for at vi skal få meir urbant landbruk i den fine byen vår. Det betyr at fleire skal dyrke mat og halde høns, og at fleire skal kjøpe meir mat som er produsert av dei bynære bøndene og gartnarane våre.

Hei!

Så hyggelig at du er interessert i Bergen Matfestival:)

Ønsker du å motta eksklusive nyheter, nyttig informasjon og muligheten til å vinne konkurranser med flotte premier?

Skriv inn din E-mail adresse i boksen nedenfor!

Takk!

Du har nå tilgang på Bergen Matfestival sitt Nyhetsbrev!