BERGEN MATFESTIVAL

Program

headerline_dark
Gratis, inspirerende matkurs hele festivalhelgen!
lake Lille Lungegardsvannet in the city center's public park of Bergen
0L5A7630 2
IMG_8854-redigert_web
Sider_fra Olav Bleie_lånt7

BERGEN MATFESTIVAL 2020 – EN HYLLEST TIL VESTLANDSMATEN!

3. – 5. september feirer vi den fantastiske Vestlandsmaten med en alternativ vri på Bergen Matfestival. Årets matfestival vil ha lokalmatmarkeder spredd utover i Bergen sentrum, og samler Vestlandet på ett fat til glede for matinteresserte i alle aldre. Her møter publikum de beste produsentene, de beste kokkene, og de får smake på den aller beste maten og drikken som produseres i Vestland. Arrangement på restaurantene vil være en del av festivalprogrammet.

ÅPNINGSTIDER 3. – 5. SEPTEMBER 2020
Torsdag 3. september: Festivalmiddager og arrangement på restaurantene
Fredag 4. september: 12.00 – 18.00. Lokalmatmarkeder i Bergen sentrum. Festivalarrangement på restaurantene fra lunsj og utover kvelden.
Lørdag 5. september: 10.00 – 18.00. Lokalmatmarkeder i Bergen sentrum. Festivalarrangement på restaurantene fra lunsj og utover kvelden.

EKTE RÅVARER FRA SJØ OG LAND
Festivalen byr på de fantastiske råvarene som Vestlandet har å by på. Dyktige lokalmatprodusenter presenterer og selger sine spesialiteter fra både sjø og land. Du kan møte produsentene ansikt til ansikt, lære om maten, høre historiene bak, og få innsikt i hvordan den lages. Du vil kunne nyte og kjøpe et bredt utvalg av lokale oster, kjøtt, sjømat, honning, grønnsaker, frukt, bær, sider, bakervarer og andre spennende lokale produkter.

FESTIVALARRANGEMENT PÅ RESTAURANTENE MED BYENS BESTE KOKKER
Supergode restauranter er også del av matfestivalen. Her blir det nydelige lunsjer og middager som hyller Vestlandsmaten. Spennende signaturretter, norsk sider og lokalt øl. Det er bare å nyte de gode smakene, den sprudlende sideren og oppleve en herlig stemning og ekte matglede!

NORSK SIDERFESTIVAL 2020
Vi gjentar suksessen fra 2019 og vil også i år invitere de fantastiske siderprodusentene fra hele landet! På siderfestivalen står siderprodusenter klare og du kan få smake på et bredt spekter av sider. Siderprodusentene som var med i 2019 var: Aga Sideri, Alde Sider, Ciderhuset Balholm, Egge Gård, Gardsbrenneriet, Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Hardangergutane, Heldre Sider – Helleland Gard, Lindheim Ølkompani, Store Naa Siderkompani, Spildegarden, Ulvik Frukt- & Cideri, Åkre Gård – Edel Sider.
Her blir det sider pop-up kurs med dyktige sommelierer som blant annet lærer deg mer om sider og mat i kombinasjon.

INSPIRERENDE MATKURS HELE HELGEN – Gratis 
Gjennom hele helgen vil du kunne lære mye om ulike lokale matretter og råvarer – fra ost, skalldyr og fisk, kjøtt, sider, frukt, honning og veldig mye mer. Her blir det kokkeshow og spennende mataktiviteter med både lokale og internasjonale aktører!
Humørfylte og dyktige Gard og Petter fra Bien er konferansierer i kursteltet – dette må du bare få med deg!

MØT BYENS FISKEHANDLERE
Hos fiskehandleren får man tak i den ferskeste sjømaten som er fanget i sesong, når råvarene er på sitt aller beste, både ernæringsmessig og smaksmessig. Under Bergen Matfestival står fiskehandlerne på og ved Fisketorget klare for å vise frem mangfoldet fra havet.
Smak på sesongens ferske sjømat av ypperste kvalitet – Smak på høsten!

Ekte mat gir ekte glede – velkommen til Bergen Matfestival 2020!

VI JOBBER MED PROGRAMMET FOR 2020 FESTIVALEN.
DETTE LANSERES I BEGYNNELSEN AV AUGUST.

Under her ser du hva som skjedde i 2019:

12.00  Festivalen åpner
13.00 Offisiell åpning v/Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad.
Musikalske innslag, smaksprøver, utdeling av “Anton Mindes pris” 
som deles ut til bønder for særlig god gardsdrift.
Utdeling av “Matredderprisen” v/ Q-Meieriene. Den går til noen som har ekstra fokus på å bruke alle råvarene og er flinke til å få andre til å ha fokus på matredding.
13.45-14.15 Selveste VERDENSMESTEREN I OST, JØRN HAFSLUND FRA OSTEGÅRDEN, vil vise deg hvordan ysteprosessen er og fortelle hans historie og veien til VM! Det blir gratis smaksprøver på både UNG OG LAGRET OST 🙂
14.30-15.15 Sjømatretter på 1-2-3 av sesongens beste fisk og skalldyr! v/ kokk og produktutviklingssjef i Lerøy, Fredrik Hald
15.15-15.45 Få inspirasjon til vegansk hverdagsmat v/ Benedikte Koldingsnes fra Vegan Pop Up Cafe
16.00-17.00 Kokkeshow med Unesco Gastronomiby. Smaksprøver blir servert.
17.00-19.30 Lukket bedriftsarrangement fra kl. 17.00
GARD HAUGLAND OG PETTER LIDAL FRA BIEN ER KONFERANSIERER HELE HELGEN I KURSTELTET.
HER BLIR DET MYE LATTER, GOD STEMNING OG MYE NY MATKUNNSKAP!
Lørdag 31.8 2019 i kurs- og inspirasjonsteltet:

PROGRAM:
Hver dag på Bybonden og Hordaland Bondelag området:Møt Bybonden!Bybonden snakkar om dyrking i verandakasser, potter, pallekarmar og kjøkenhagar.
– Kom og få tips eller still spørsmål om korleis du kan lykkast med å vere ein urban bonde.
– Ho har også med ulike matplanter som potet, jordskokk, sukkerert og gulrot, og viser korleis ein enklast mogeleg lykkast med dei.

Kompost!

– Korleis kan du kompostere utan at det er tidkrevjande, illeluktande eller komplisert?
– Vi viser ulike metodar for kompostering av matavfall og hageavfall.
– Og vi har med kompost, så kan du lukte og ta på, og gjerne smake – om du får lyst til det!

Se også det spennende UNG MATFEST programmet her: UNG MATFEST PROGRAM

10.30 – 11.00 Dyrk dine egne grønnsaker– Hent inspirasjon til din egen kjøkkenhage – Med Ida Kleppe, Bybonden
11.15 – 11.45 Norsk sider møter Smak av kysten – med sommelieren Ove Svendsen fra Puncheur og kjøkkensjef Håkon Pansuna Vesetvik, Cornelius Sjømatrestaurant. Gratis smaksprøver.
12.00 -13.00 Kokker fra Unesco Gastronomibyene Dénia i Spania og Ensenada i Mexico vil få hver sin “Mystery basket” med typiske råvarer fra vår region og lage retter med sin vinkling og inspirert av sin egen matkultur. Her blir det spennende smaksprøver!
13.15 -13.45 Publikums drømmekurs! Bruk av tare i mat, v/ Norsk Taredyrkerforening. Lær mer om hvordan du kan bruke sukker- og butare i mat. Taredyrker og forsker Annelise Chapman fra Tango Seaweed deler av sin kunnskap om tare, og kokk og tareentusiast Thomas Madsen fra Austevoll Seaweed lager enkle retter der tare er ingrediens. Kurset blir ledet av Marit Gjerstad fra Norsk Taredyrkerforening.
14.00-15.00 Kokkeshow med stjernekokken, Diego Hernandez fra Unesco Gastronomibyen, Ensenada, Mexico.
Diego´s restaurant er gjennom mange år kåret til en av de  topp 50 restauranter i Sør-Amerika! Spennende smaksprøver!
15.15-16.15 Konservert fisk, en eldgammel tradisjon.
Tørking og salting av fisk er de eldste og opp gjennom hundreårene vanligste metodene for konservering av sjømat. Mange sorter fisk ble tørket, stor og liten, mager og fet, saltvannsfisk såvel som ferskvannsfisk. På Vestlandet har tørrfisken, lubbesilden og persetorsken hatt en viktig historisk tilknytning. Kunnskapen om råvarene og teknikkene har vært overført i detalj fra generasjon til generasjon.
I dette kurset skal Morten Tungesvik fra Bare Vestland vise deg hvordan du lager en klassisk tørrfiskrett og en herlig rett med lubbesild. Gard Haugland fra Bien tar deg gjennom persetorskens hemmeligheter.
16.30-17.00 Få inspirasjon til vegansk hverdagsmat, med Benedikte Koldingsnes fra Vegan Pop Up Cafe
 17.15- 18.00 Verdens beste gin og rå sjømat!
Barekstens Botanical Gin er kåret til verdens beste, og vi smaker på kombinasjonen mellom gin og rå sjømat
v/ Stig Bareksten og Knut Magnus Persson fra Scalmarin
GARD OG PETTER FRA BIEN ER KONFERANSIERER I KURSTELTET HELE HELGEN.
HER BLIR DET MYE LATTER, GOD STEMNING OG SPENNENDE NY MATKUNNSKAP!

 

Søndag 1.9. 2019 i kurs- og inspirasjonsteltet:

PROGRAM:
Hver dag på Bybonden og Hordaland Bondelag området:Møt Bybonden!Bybonden snakkar om dyrking i verandakasser, potter, pallekarmar og kjøkenhagar.
– Kom og få tips eller still spørsmål om korleis du kan lykkast med å vere ein urban bonde.
– Ho har også med ulike matplanter som potet, jordskokk, sukkerert og gulrot, og viser korleis ein enklast mogeleg lykkast med dei.

Kompost!

– Korleis kan du kompostere utan at det er tidkrevjande, illeluktande eller komplisert?
– Vi viser ulike metodar for kompostering av matavfall og hageavfall.
– Og vi har med kompost, så kan du lukte og ta på, og gjerne smake – om du får lyst til det!

Se også det spennende UNG MATFEST programmet her: UNG MATFEST PROGRAM

11.00 – 11.45 Selveste VERDENSMESTEREN I OST, JØRN HAFSLUND FRA OSTEGÅRDEN, vil vise deg hvordan ysteprosessen er og fortelle hans historie og veien til VM! Det blir gratis smaksprøver på både UNG OG LAGRET OST 🙂
12.00 – 13.00

Kokkeshow med Amanda Fornés fra Dénia Unesco Gastronomiby. Smaksprøver.

12.30 -13.00 Siderprodusenten forteller om veien fra et godt eple til god saft og utmerket sider.
Sted: Hordaland Bondelag stand på Ung Matfest området
13.30 -14.00 Siderprodusenten forteller om veien fra et godt eple til god saft og utmerket sider.
Sted: Hordaland Bondelag stand på Ung Matfest området
13.30-14.00 “Sunn mat for en sterk kropp – Treningsmat”!
Vi lærer mer om enkel og sunn mat som får aktive kropper til å yte maks v/ Påfylljentene Susanne og Karoline
14.00-14.30 Fra hode til hale – bruk hele dyret!
v/ Morten Tungesvik, Bare Vestland og Odd Ohnstad fra Haugen Gardsmat
14.45-17.00 Møteplass Mat for matbransjen.
GARD OG PETTER FRA BIEN ER KONFERANSIERER I KURSTELTET HELE HELGEN.
HER BLIR DET MYE LATTER, GOD STEMNING OG SPENNENDE NY MATKUNNSKAP!

 

Vi vil oppdatere programmet fortløpende. Følg med – her er det mange spennende matopplevelser du ikke må gå glipp av! Hold deg oppdatert her på matfest.no, facebook og instagram.