BERGEN MATFESTIVAL

Program

headerline_dark
Gratis, inspirerende matkurs hele festivalhelgen!
IMG_8679_redigert_web
0L5A7630 2
IMG_8854-redigert_web
IMG_8743_redigert_web
IMG_8707_redigert_web

Bergen Matfestival arrangeres på Koengen/Bergenhus Festning fra fredag 30. august til søndag 1. september 2019.

I tre dager skal lokalmatprodusenter og kokker jobbe sammen for å gi deg Vestlandets beste smaksopplevelser.
Se 2018 programmet under – nytt program for 2019 kommer i mai/juni 2019.

EKTE RÅVARER FRA SJØ OG LAND

Festivalen presenterer de fantastiske råvarene som Vestlandet har å by på. Dyktige lokalmatprodusenter presenterer og selger sine spesialiteter fra både sjø og land. Du kan møte produsentene ansikt til ansikt, lære om maten, høre historiene bak, og få innsikt i hvordan den lages. Du vil kunne nyte og kjøpe et bredt utvalg av lokale oster, kjøtt, sjømat, honning, grønnsaker, frukt, bær, sider, bakervarer og andre spennene lokale produkter.

NORGES LENGSTE OSTEBORD – I OSTETELTET

Bergen skal arrangere OSTE-VM i november. På Bergen Matfestival varmer vi opp med å inkludere et stort ostetelt på festivalområdet hvor vi sammen med Norges beste osteprodusenter lager NORGES LENGSTE OSTEBORD. Det er bare å glede seg – dette må du ikke gå glipp av… 🙂

SIDER ER NORGES SVAR PÅ CHAMPAGNE! 

Sider frå Hardanger er fantastisk!! På festivalen kan du få smake på et stort mangfold av sider fra åtte siderprodusenter fra Hardanger – Aga Sideri, Alde Sider, Hardanger Cideri, Hardanger Saft og Siderfabrikk, Heldre Sider og Saft, Spildegarden og Ulvik Frukt & Cideri.
Side om side i siderteltet står siderprodusentene klare for å lære deg enda mer om sider. Du kan kjøpe smaksbonger, og smake deg gjennom spekteret av herlig perlende sider.

INSPIRERENDE MATKURS HELE HELGEN

Gratis 
Gjennom hele helgen vil du kunne lære mye om ulike lokale matretter og råvarer – fra ost, fisk, kjøtt, sider, vegetarretter og veldig mye mer. Her blir det kokkeshow og spennende mataktiviteter med både lokale og internasjonale aktører! Se program nederst (endringer kan komme).

BYENS BESTE KOKKER

Festivalen har også et stort restauranttelt ”Matbyen Bergen” der flere av byens beste restauranter – Bien, Bryggen Tracteursted, Colonialen, Cornelius Sjømatrestaurant, Marg og Bein og Restaurant 1877 – serverer utsøkte retter laget med lokale råvarer. Her kan du sette deg ned, nyte de gode smakene, den sprudlende sideren og oppleve en herlig stemning og ekte matglede!

BERGEN – UNESCO GASTRONOMIBY

Gjennom Bergen sitt medlemskap i UNESCOs kreative nettverk for gastronomi samarbeider vi med mange andre byer fra flere steder i verden. Under årets festival får vi blant annet besøk fra Alba (Italia), Florianopolis (Brasil), Dénia og Burgos (Spania).

På festivalen kan du smake på lokale spesialiteter fra de internasjonale byene og bli inspirert til å ta i bruk lokale råvarer fra Vestlandet på nye måter. I kursteltet vil de internasjonale kokkene bli utfordret til å lage retter inspirert av sin lokale matkultur, men basert på lokale råvarer fra Vestlandet. Vi gleder oss!

ØKOLOGISK OMRÅDE

Har du lyst til å lære å dyrke din egen mat i byen? Er du nysgjerrig på hva som ligger bak økologiske prinsipper i landbruket? Ønsker du tips til hvordan du kan redusere matsvinnet ditt? Ønsker du å handle økologisk lokalmat? Eller vil du bare nyte deilig street food av lokale økologiske råvarer?

Velkommen til det økologiske området på Bergen Matfestival!

MØT BYENS FISKEHANDLERE

Hos fiskehandleren får man tak i den ferskeste sjømaten som er fanget i sesong, når råvarene er på sitt aller beste, både ernæringsmessig og smaksmessig. Under Bergen Matfestival står alle de beste fiskehandlerne i byen sammen for å vise frem mangfoldet fra havet. På dette området kan du handle fersk sjømat av ypperste kvalitet eller smake på sesongens beste sjømat. Hva med ferske fiskekaker av hyse, nykokt krabbe, stekt brosme eller sushi av ulike arter i sesong?  Smak på høsten!

På søndagen kan vi skilte med en storstilt fiskeauksjon! Spennende!

BARNAS MATFESTIVAL

Barnas Matfestival er del av Bergen Matfestival, og vil ha morsomme mataktiviteter for barn og unge. Her kan de lære å lage gode retter med sjømat og grønt, delta på den store matreisen – fra jord til bord til jord, bli kjent med ulike typer av fisk, delta i konkurranser, møte bonden og dyrene, kjøre minitraktor, oppleve gjeterhundoppvisning, hoppe i høyet og mye mer gøy! Se barneprogrammet her: https://matfest.no/barnas-matfestival/

BILLETTER

Billetter kan kjøpes på nettet eller ved inngangen.
Billetter legges ut for salg ila juni 2019.

Ekte mat gir ekte glede – velkommen til Bergen Matfestival 2019!

Se programmet vi hadde i 2018!
Fredag 31.8.2018 i kurs- og inspirasjonsteltet

Se også det spennende barneprogrammet her: https://matfest.no/barnas-matfestival/12.00

Festivalen åpner

 

13.00Offisiell åpning
Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, åpner festivalen
11.00-13.00Møteplass Mat – bransjetreff for mat- og restaurantbransjen12.00-14.00Årets Sjømatkokk konkurranse pågår i kurs og inspirasjonsteltet! Når festivalen åpner er dyktige kokker allerede i full gang med den nasjonale kokkekonkurransen! Kåring av vinneren ca. kl. 14.00!13.00-15.00Vi gjentar suksessen fra i fjor og inviterer ungdomsskoleelever til å lage Vestlandets svar på den hawaiiske gatematen poke bowl. Laks marinert med eplejuice fra Hardanger, servert med lokale grønnsaker. Vi kaller den vestlandspoke! Dette skjer i Barnas Mattelt!15.00-15.30Lær mer om Norske Gardsoster av verdens beste osteprodusent, Gunnar Waagen fra Tingvollost.
Du får også smaksprøver på Kraftkar – kåret til VERDENS BESTE OST I 2016!

Sammen med Olav Bleie fra Alde Sider gir Gunnar Waagen en introduksjon til den gode smakskoblingen av sider og ost.15.45-16.15Lær å lage vegan- og vegetarretter, Benedikte Koldingsnes fra Vegan Pop Up Cafe16.30-17.00Lær å lage surdeig med Sabines Surdeig17.15-18.00Kokkeshow med den internasjonale Unesco Gastronomibyen, Burgos, Spania!18.00-18.45Barekstens botaniske underverker – kåret til verdens beste gin!
Stig Bareksten forteller om hvordan ideen om utpreget bruk av krydder, urter, blomster og villbær resulterte i verdens beste gin – produsert i Bergen! Gin smaking!

 

Lørdag 1.9. i kurs- og inspirasjonsteltet

Se også det spennende barneprogrammet her: https://matfest.no/barnas-matfestival/

10.30-11.00 Lær å dyrke dine egne grønnsaker med kjøkkenhageguru Kirsty Mckinnon fra NORSØK
11.15-12.15 Kokker fra Unesco Gastronomibyene vil få hver sin “Mystery basket” med typiske råvarer fra vår region og lage retter med sin vinkling og inspirert av sin egen matkultur. Her blir det spennende smaksprøver!
12.30-13.00 Ost og siderkurs med Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri og siderprodusent Gjermund fra Åkre Gård
13.00-13.45 Mat fra havet vi ikke visste var delikatesser- Knut Magnus Persson fra Scalmarin og Alf Roald Sætre fra Cornelius
14.00-15.00 Kokkeshow med den internasjonale Unesco Gastronomibyen, Dénia fra Spania!
15.15-16.15 Lær å lage raske og enkle sjømatretter av sesongens beste fisk!
Lett å lage – til hverdag og fest med Gard Haugland fra Bien.
16.30-17.00 Lær mer om fermentering! v/Randi Brodersen fra Bergen økologiske landsby (BØL)
17.00-17.45 Barekstens botaniske underverker – kåret til verdens beste gin!
Stig Bareksten forteller om hvordan ideen om utpreget bruk av krydder, urter, blomster og villbær resulterte i verdens beste gin – produsert i Bergen! Gin smaking!
18.00-18.45 Kokkeshow med den internasjonale Unesco Gastronomibyen, Florianopolis, Brasil!

Fiskehandlerauksjon- By på sjømat i sesong (NB! Dette skjer ved fiskehandlerområdet)

Søndag 2.9. i kurs- og inspirasjonsteltet

Se også det spennende barneprogrammet her: https://matfest.no/barnas-matfestival/

10.00-12.00 Finale i Fisk er godt – for hode og kropp konkurransen i barneskolene (holdes i kursteltet).
I samarbeid med barneskoler, Domstein og kokker fra Bellevue Restauranter, Biologen Akvariet og Restaurant 1877 arrangerer Matarena en inspirerende matkonkurranse som skal motivere til økt bruk av sjømat og grønt i kostholdet for barn og unge!
12.15-13.15 Kokkeshow med den internasjonale Unesco Gastronomibyen, Alba fra Italia!
13.30-14.30 Lær å lage raske og enkle sjømatretter av sesongens beste fisk!
Lett å lage – til hverdag og fest med Gard Haugland fra Bien.
14.45-15.30 Lær å lage Bergensk Fiskesuppe med Odd Einar Tufteland fra Cornelius Sjømatrestaurant!
 15:45-16:15 Lær å dyrke dine egne grønnsaker med kjøkkenhageguru Kirsty Mckinnon fra NORSØK
 16:00-16:45 Fiskehandlerauksjon for barn- La barna by på sjømat i sesong (NB! Dette skjer ved fiskehandlerområdet)

Vi vil oppdatere programmet fortløpende. Følg med – her er det mange spennende matopplevelser du ikke må gå glipp av! Hold deg oppdatert her på matfest.no, facebook og instagram.

BARNAS MATFESTIVAL

Program

headerline_dark
Bergen Matfestival_Barnas matfestival

Se programmet vi hadde under Barnas Matfestival i 2018 🙂

Det er ikke bare de voksne som skal få kose seg med, og lære mer om mat fra 29. august til 2. september 🙂 Bergen Matfestival vil også i år ha et eget område for barna.
På Barnas Matfestival får du blant annet være med på…

– Fisk er godt – for hode og kropp minikokkekurs
– Foreldre og barn kokkekurs
– Den store matreisen – fra jord til bord til jord
– Oppleve spennende aktiviteter med Akvariet
– Møte bonden og gårdsdyrene
– Kjøre traktor og hoppe i høyet!

Alle aktivitetene er gratis!
Se programmet her: BARNAS MATFESTIVAL PROGRAM 2018