BERGEN MATFESTIVAL

Program

headerline_dark
Gratis, inspirerende matkurs hele festivalhelgen!
d17a5002_web
WEB_Alde_Sider_Hardanger
Bergen Matfestival

Bergen Matfestival arrangeres på Koengen/Bergenhus Festning fra 29. august til 2. september 2018.
I tre dager skal lokalmatprodusenter og kokker jobbe sammen for å gi deg Vestlandets beste smaksopplevelser.

EKTE RÅVARER FRA SJØ OG LAND
Festivalen presenterer de fantastiske råvarene som Vestlandet har å by på. Dyktige lokalmatprodusenter presenterer og selger sine spesialiteter fra både sjø og land. Du kan møte produsentene ansikt til ansikt, lære om maten, høre historiene bak, og få innsikt i hvordan den lages. Du vil kunne nyte og kjøpe et bredt utvalg av lokale oster, kjøtt, sjømat, honning, grønnsaker, frukt, bær, sider, bakervarer og andre spennene lokale produkter.

INSPIRERENDE MATKURS HELE HELGEN
Gratis 

Gjennom hele helgen vil du kunne lære mye om ulike lokale matretter og råvarer – fra ramsløk, fisk, kjøtt, sider, fermentering, surdeigsstarter, vegetarretter og veldig mye mer. Her blir det kokkeshow og spennende mataktiviteter med både lokale og internasjonale aktører! Nederst kan du se programmet vi hadde i kursteltet i 2017. Program 2018 blir lansert til sommeren.

BYENS BESTE KOKKER
Festivalen har også et stort restauranttelt ”Matbyen Bergen” der flere av byens beste restauranter – Bien, Bryggen Tracteursted, Colonialen, Cornelius Sjømatrestaurant, Marg og Bein og Restaurant 1877 – serverer utsøkte retter laget med lokale råvarer. Her kan du sette deg ned, nyte de gode smakene, den sprudlende sideren og oppleve en herlig stemning og ekte matglede!

BERGEN – UNESCO GASTRONOMIBY
Bergen er medlem av Unescos kreative nettverk for gastronomi, og på festivalen deltar flere av de andre byene med sin matkultur og sine spesialiteter.

STOR INTERNASJONAL UNESCO DELTAKELSE
I 2017 deltok fem internasjonale Unesco gastronomibyer på festivalen: Chengdu (Kina), Parma (Italia), Denia (Spania), Gaziantep (Tyrkia), og Østersund (Sverige). Vi gleder oss til å få besøk av internasjonale gastronomibyer igjen.

BARNAS MATFESTIVAL
Barnas Matfestival er del av Bergen Matfestival, og vil ha morsomme mataktiviteter for barn og unge. Her kan de lære å lage gode retter med sjømat og grønt, delta på den store matreisen – fra jord til bord til jord, bli kjent med ulike typer av fisk, delta i konkurranser, møte bonden og dyrene, kjøre minitraktor, oppleve gjeterhundoppvisning, hoppe i høyet og mye mer gøy! Se programmet for 2017 her – nytt program legges ut nærmere sommer 2018: Barnas Matfestival program

BILLETTER
Billett kan kjøpes på nett eller ved inngangen. Info kommer.

Ekte mat gir ekte glede – velkommen til Bergen Matfestival 2018!

Program åpning og i kurs- og inspirasjonsteltet – fredag 1.9.
12.00 Festivalen åpner
13.00 Åpningsseremoni:
Offisiell åpning v/ Fiskeriminister Per Sandberg
Sandsli vgs elever frister med smaksprøver fra havet til Fiskeriministeren og publikum 🙂
Underholdning og muntre innslag – velkommen!
12.00-14.00 Til ære for ungdommen presenterer Anders Isager fra Restaurant Sky:skraperen Vestlandets svar på den hawaiiske gatematen poke bowl. Laks marinert med eplejuice fra Hardanger, servert med lokale grønnsaker. Vi kaller den vestlandspoke!
14.30-15.00 Tekslo Seafood inspirerer og lærer oss mer om tang og tare og bruk av denne! Tang og tare er en fantastisk ressurs, og en av de mest næringsrike plantene på kloden vår.
Tang og tare inneholder ca.10 ganger så mye mineralstoffer som planter på land. De inneholder alle vitaminene, inklusiv B12, de inneholder også mer C vitaminer enn appelsin, mer kalsium enn melk og mer D-vitaminer enn tran. Den beste egenskapen er dog den fantastiske smaken! Dette er en smak som fremhever andre smaker, og som kan gjøre underverker i de fleste retter.
15.00-15.30 På kroken – lær å filetere fisk v/ Atle Jakobsen, Domstein
På dette kurset vil du få en enkel innføring i hvordan du filetere fisk
15.30-16.00 Lær mer om den helsebringende silden – Torstein Hatlevik fra Haaheim Gård viser hvordan man kan lage smakfulle og raske silderetter til hverdags og fest
16.00-16.30 Mat og vin med vinkelner Ken Petter Skorge-Kristiansen fra Colonialen
Søtt, salt, surt, bittert, umami. En introduksjon til hvordan å lykkes med vin og mat i kombinasjon.
16.30-17.30 Kokk fra Unesco Gastronomibyen Parma inspirerer oss med sitt kokkeshow!
 Lørdag 2.9. i kurs- og inspirasjonsteltet
10.30-11.00 Lær mer om den fantastiske villsauen 
Her lærer du å langtidssteke kjøtt, og tørre å steke på lave nok temperaturer. Enkelt og godt, kjøttet steker seg selv og du kan gjøre andre ting. Vi presenterer smaker som passer til.
11.00-11.30 Vegan og vegetarretter
Benedikte og Amandine fra Vegan Pop Up Cafe, Bergens første og eneste veganske food truck og catering selskap som vil holde kurs i vegetar og raw food. Dette i samarbeid med Oikos Bergen og Økoveka.
11.30-12.00 Kokker fra Unesco gastronomibyene Chengdu fra Kina og Gaziantep i Tyrkia vil få en «Mystery basket» med typiske råvarer fra vår region og lage retter med sin vinkling og inspirert av sin egen matkultur. Her blir det spennende smaksprøver!
12.00-12.30 Ramsløk fra Nøring
Ramsløken har alle de gode egenskapene som hvitløk har. Den er blodrensende, kolesterolsenkende og en sterk antioksidant. I dette kurset vil Marit fra Nøring fortelle om alle fordelene med ramsløk, mens Gard Haugland fra Bien hjelper til med å tilberede noen gode smaksprøver.
12.30-13.00 Kokk fra Unesco Gastronomibyen Dénia lager smakfulle retter typisk for Dénia (Spania).
13.00-13.30 Mat og vinkurs med vinkelner Ken Petter Skorge-Kristiansen fra Colonialen
Søtt, salt, surt, bittert, umami. En introduksjon til hvordan å lykkes med vin og mat i kombinasjon.
13.30-14.00 Barekstens botaniske underverker – kåret til verdens beste gin!
Stig Bareksten forteller om hvordan ideen om utpreget bruk av krydder, urter, blomster og villbær resulterte i verdens beste gin – produsert i Bergen!
14.00-14.30 Vinnerkurset – raske og enkle sjømatretter!
Kokk og medeier av Cornelius Sjømatrestaurant, Odd Einar Tufteland, vil holde et inspirerende kurs i raske og enkle sjømatretter som er lett å lage til hverdag og fest.
14.30-15.00 Kokk fra Unesco Gastronomibyen Chengdu lager smakfulle retter typisk for Chengdu (Kina).
15.00-15.30 Lynkurs i kompostering – BIR
Kompostering løser et avfallsproblem for deg og øker det biologiske mangfoldet i hagen. I tillegg til å gi næring til plantene gir komposten levesteder og mat for mange små dyr og mikroorganismer som er med på å holde hagen sunn og frisk. Komposterer du hageavfallet og mye av matavfallet, reduserer du mengden søppel og med det utslipp av karbondioksid. Du får mye gratis kompostjord og trenger ikke kjøpe så mye jord og jordforbedringsmidler.
15.30-16.00 «Veien til Bocuse d`Or i Lyon» 
Christopher Davidsen tok i år et prestisjetungt sølv i verdensmesterskapet i kokkekunst.
Han deler sin historie med oss – en historie som har vært tung, humpete og lærerik.
Etter foredraget signerer Christopher sin nye kokebok «Mat hjemmefra».
16.00-16.30 Tekslo Seafood lærer oss mer om tang og tare og bruk av denne! Tang og tare er en fantastisk ressurs, og en av de mest næringsrike plantene på kloden vår.
Tang og tare inneholder ca.10 ganger så mye mineralstoffer som planter på land. De inneholder alle vitaminene, inklusiv B12, de inneholder også mer C vitaminer enn appelsin, mer kalsium enn melk og mer D-vitaminer enn tran. Den beste egenskapen er dog den fantastiske smaken! Dette er en smak som fremhever andre smaker, og som kan gjøre underverker i de fleste retter.
16.30-17.00 Info om sider og bruk av sider i mat v/ Olav Bleie i Alde Sider
Det er lange tradisjoner i Norge for å produsere sider. Sider kan ikke bare drikkes, det er også mange muligheter til å bruke sider i matlaging – i supper, sauser og desserter. Olav Bleie gir oss spennende kunnskap om sider!
17.00-17.30 Kokk fra Unesco Gastronomibyen Gaziantep lager smakfulle retter typisk for Gaziantep (Tyrkia).
17.30-18.00 Fermentering med Johanna fra matmagi.no
Johanna er utdannet helsecoach og driver helserelaterte matkurs, og opptatt av å hjelpe mennesker og finne gode og smakfulle matretter som får kroppen til å fungere best mulig. Fermentering er en gammel tradisjon en brukte før i tiden for at maten skulle holde seg lenger. Fermentering av grønnsaker skjer ved eddikgjæring og maten som blir behandlet på denne måten er full av enzymer og probiotiske bakterier som hjelper til med å holde mage og tarm i balanse. I dette kurset vil du få en kort innføring i fermentering av grønnsaker.
 Søndag 3.9. i kurs- og inspirasjonsteltet
10.00-11.30 Fisk er godt – for hode og kropp finale 3. september kl. 10
I samarbeid med barneskoler og kokker fra Bellevue, Colonialen, Engen Gruppen og Restaurant 1877, arrangerer Matarena en inspirerende matkonkurranse som skal motivere til økt bruk av sjømat og grønt i kostholdet for barn og unge! Juryleder er en av Bergens beste kokker og eier av Lysverket, Christopher Haatuft. Det er duket for en spennende finale – velkommen!
11.30-12.30 Kokker fra Unesco gastronomibyene Parma fra Italia og Christopher Haatuft fra Unescobyen Bergen vil få en «Mystery basket» med typiske råvarer fra vår region og lage retter med sin vinkling og inspirert av sin egen matkultur. Her blir det spennende smaksprøver!
12.30-13.00 Kokk fra Unesco Gastronomibyen Østersund lager smakfulle retter typisk for Østersund (Sverige).
13.00-13.30 Tekslo Seafood inspirerer og lærer oss mer om tang og tare og bruk av denne! Tang og tare er en fantastisk ressurs, og en av de mest næringsrike plantene på kloden vår.
Tang og tare inneholder ca.10 ganger så mye mineralstoffer som planter på land. De inneholder alle vitaminene, inklusiv B12, de inneholder også mer C vitaminer enn appelsin, mer kalsium enn melk og mer D-vitaminer enn tran. Den beste egenskapen er dog den fantastiske smaken! Dette er en smak som fremhever andre smaker, og som kan gjøre underverker i de fleste retter.
13.30-14.30 Bifangst – lær mer om økt bruk av havets ressurser
Gard Haugland fra Bien og Otte Bjelland fra Havforskningsinstituttet inspirerer og gir mer kunnskap om bifangst.
Bifangst er artene av fisk og skalldyr som man primært ikke er ute etter når man fisker. Moderne fiskeutstyr er svært effektiv til å fange fisk, men det fanger også andre uønskede arter. Disse artene blir som oftest kastet tilbake i sjøen, da det er få som selger disse artene.  Det er spesielt ved trålfiske det kommer mye bifangst med i fangsten. Det er mye spennende fisk som i dag ansees som bifangst, men som har utrolig god smak og er gode bruksområder både i krafter, supper og på middagstallerkenen.
14.30-15.30 Kokker fra Unesco gastronomibyene Dénia fra Spania og Østersund fra Sverige vil få en «Mystery basket» med typiske råvarer fra vår region og lage retter med sin vinkling og inspirert av sin egen matkultur. Her blir det spennende smaksprøver!
15.30-16.00 Vegan og vegetarretter
Benedikte og Amandine fra Vegan Pop Up Cafe, Bergens første og eneste
veganske food truck og catering selskap som vil holde kurs i vegetar og
raw food. Dette i samarbeid med Oikos Bergen og Økoveka.
16.00-16.30 Surdeigsstarter
Surdeigsstart er en gjæret deig bestående av mel og varmt vann. Surdeigen blandes i en ny deig for at den skal gjære, hvor det utvikles melkesyrebakterier, og gjærsopper forgjærer sukkerarter til alkohol og kullsyre. Melkesyren gir brødet en syrlig smak. I likhet med fermentering er surdeigsbrød god mat for den bakterielle floraen i tarmen, og er lett nedbrytelig i kroppen. Her vil Sabine Henlin-Strømme vise deg hvordan du lager den perfekte surdeigsstarteren.

Vi vil oppdatere programmet fortløpende. Følg med – her er det mange spennende matopplevelser du ikke må gå glipp av!
Hold deg oppdatert her på matfest.no, facebook og instagram.

BARNAS MATFESTIVAL

Program

headerline_dark
Bergen Matfestival_Barnas matfestival

Det er ikke bare de voksne som skal få kose seg med, og lære mer om mat fra 29. august til 2. september 🙂

Bergen Matfestival vil også i år ha et eget område for barna.
På Barnas Matfestival får du blant annet være med på…
– Fisk er godt – for hode og kropp minikokkekurs
– Delta på den store matreisen – fra jord til bord til jord
– Møte bonden og gårdsdyrene, kjøre traktor og hoppe i høyet!

Alle aktivitetene er gratis! Se programmet vi hadde i 2017…lignende program planlegges, og endelig program lanseres til sommeren.

Fredag – åpningstid 12-19
13.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus. Etterpå kan du nyte den gode maten 🙂
12.00-19.00 Bli med på en gøyal reise gjennom matkjeden sammen med Smaksverkstedet!
Den store matreisen tar deg gjennom inspirerende aktiviteter fra jord til bord til jord – morsomt både for barn og voksne.
Bli med på sansereisen, hvor du får smake, kjenne og lukte på mat. Klarer du å gjette deg fram til de riktige svarene på vår smakfulle quiz, kan du vinne premier fra Akvariet og noen av byens beste restauranter!
 13.00 Delta på Barnas Sjømatverksted og lag Bergensk fiskesuppe med kokkene
 13-15 Akvariet i Bergen vil koke krabber og fortelle litt om disse smakfulle skalldyrene
 14.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus.
 14.00 Delta på Barnas Sjømatverksted og lag en kjempegod fiskesuppe
 15.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus.
 15.00 Delta på Barnas Sjømatverksted og lag Bergensk fiskesuppe med kokkene
Lørdag 10-19
 11.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus. Etterpå kan du nyte den gode maten 🙂
 12.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus
10.00-19.00 Bli med på en gøyal reise gjennom matkjeden sammen med Smaksverkstedet!
Den store matreisen tar deg gjennom inspirerende aktiviteter fra jord til bord til jord – morsomt både for barn og voksne.
Bli med på sansereisen, hvor du får smake, kjenne og lukte på mat. Klarer du å gjette deg fram til de riktige svarene på vår smakfulle quiz, kan du vinne premier fra Akvariet og noen av byens beste restauranter!
 12-14 Akvariet i Bergen viser dissekering av fisk, og dere vil få lære litt spennende ting om hvordan disse fiskene lever, deres anatomi, og se på de ulike organene og hvordan de er plassert inne i fisken.
 12.00 Spennende gjeterhundoppvisning!
 13.00 Foreldre og barn minikokkekurs – sammen får dere inspirasjon til kjempegode middagsretter med fisk og grønt
 14.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus
 14.00 Spennende gjeterhundoppvisning
 15.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus
Søndag 10-17
 10.00 Fisk er godt – for hode og kropp finale søndag kl. 10 i kurs- og inspirasjonsteltet
I samarbeid med barneskoler og kokker fra Bellevue, Colonialen, Engen Gruppen og Restaurant 1877, arrangerer Matarena en inspirerende matkonkurranse som skal motivere til økt bruk av sjømat og grønt i kostholdet for barn og unge!
Juryleder er en av Bergens beste kokker og eier av Lysverket, Christopher Haatuft. Det er duket for en spennende finale –  velkommen!
 11.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus
10.00-19.00 Bli med på en gøyal reise gjennom matkjeden sammen med Smaksverkstedet!
Den store matreisen tar deg gjennom inspirerende aktiviteter fra jord til bord til jord – morsomt både for barn og voksne.
Bli med på sansereisen, hvor du får smake, kjenne og lukte på mat. Klarer du å gjette deg fram til de riktige svarene på vår smakfulle quiz, kan du vinne premier fra Akvariet og noen av byens beste restauranter!
 12.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus
 12-14 Akvariet i Bergen viser dissekering av fisk, og dere vil få lære litt spennende ting om hvordan disse fiskene lever, deres anatomi, og se på de ulike organene og hvordan de er plassert inne i fisken.
 12.00 Spennende gjeterhundoppvisning!
 13.00 Foreldre og barn minikokkekurs – sammen får dere inspirasjon til kjempegode middagsretter med fisk og grønt
 14.00 Spennende gjeterhundoppvisning!
 14.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus
 15.00 Fisk er godt – for hode og kropp….Minikokkekurs for barna med fisk i fokus
17.00 Festivalen stenger

Fisk er godt, for hode og kropp aktiviteter i barnas mattelt:
– Delta på lærerike minikokkekurs hvor dere får tips og inspirasjon til å lage smakfulle retter med sjømat og grønt – etterpå kan dere kose dere med maten 🙂
– Vi har minikokkekurs for barn og foreldre hvor dere sammen kan lage enkle og gode middagsretter med sjømat og grønt
– Akvariet kommer, og det blir krabbekoking og dissekering av fisk. Barna får lære hvordan fiskene lever, anatomien deres, og se på de ulike organene og hvordan de er plassert inne i fisken.
Se hele programmet fredag-lørdag-søndag til venstre.

Bli med på en gøyal reise gjennom matkjeden sammen med Smaksverkstedet!
Den store matreisen tar deg gjennom inspirerende aktiviteter fra jord til bord til jord – morsomt både for barn og voksne.

Hvor kommer maten fra? Reisen til en ananas er kanskje lengre enn du tror! Og hvor ender den? Og hva med alt annet som skjer underveis? Tilbereding, lukt og smak? Matens ferd er ikke en rett linje fra jord til bord – turen stopper nemlig ikke der. Matens reise er en sirkel fra jord, til bord, tilbake til jord – en fantastisk syklus i et naturlig maskineri. Om du blir med på Den store matreisen lærer du om hele reisen: fra matproduksjon til matavfall.
Ta med familien på Den Store Matreisen, lær masse, ha det gøy og vinn premier fra noen av byens beste restauranter og Akvariet!

Bøndene kommer på besøk…
og du får møte gårdsdyr, oppleve gjeterhundoppvisning, kjøre minitraktor og hoppe i høyet!

Blir du sliten mellom slagene kan du slappe av i den koselige loungen vår! Den Store Matreisen sin aktivitetsløype kjører hele dagen.