fbpx

Dette er vinnerne av årets Bergen Matfestival-priser

Dette er vinnerne av årets Bergen Matfestival-priser 1702 1331 Bergen Matfestival

Under åpningen av Bergen Matfestival delte fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland og ordfører i Bergen, Linn Engø, ut priser til utstillere og restauranter som har utmerket seg. Her er vinnerne!

Årets lokalmatprodukt: Spekekjøtt av geit fra Kandal Kjøtt

Årets lokalmatprodukt er et solid håndverk, i følge juryen. Produsenten har fremstilt et smaksrikt, modent produkt uten den fremtredende saltsmaken man ofte finner i tilsvarende produkter. Dette smaker rent, og det smaker godt. Produsenten fortjener honnør for å fremstille et kvalitetsprodukt fra en råvare som er en uutnyttet ressurs i norsk matproduksjon.

Årets lokalmatprodusent: Hardanger Bygdeysteri

Heldigvis finnes det små aktører som tør å satse når store aktører legger ned. Årets lokalmatprodusent er en slik aktør. De har forstått verdien av sambruk og fellesskap, og det har resultert i et sterkt samvirke som har skapt produkter som er i salg langt utenfor produsentens hjemregion.

Da Tine la ned meieriet i Øystese, sto 13 lokale melkebønder klare til å skape ny drift og nye produkter. De har truffet tidsånden med sin Steikeost, og leverer produkter til butikker og spisesteder flere steder i Norge.

Årets bærekraftspris: Alde AS

Årets prisvinner presterer godt på alle dimensjonene i bærekraftbegrepet, i følge juryen. Økonomisk bærekraft, sosial bærekraft og miljømessig bærekraft. Gjennom innovasjon og produktutvikling har de bygget en vellykket bedrift som i dag har god driftsmargin og god likviditet. De har skapt nye arbeidsplasser i lokalsamfunnet og sysselsatte i siste regnskapsår 11 ansatte. Produktene deres er både populære og anerkjente for sin fremragende kvalitet.

I tillegg viser virksomheten et stort engasjement for bærekraftig produksjon og reduserte klimagassutslipp. I samarbeid med Norsk karbonlagring tester prisvinneren effekten av å tilsette biokull i jorden. Biokull binder C02, og reduserer dermed utslipp av klimagass til atmosfæren. I tillegg øker biokullet jordens evne til å holde på vann og næringsstoffer. Dette gjør at avrenningen blir lavere slik at bruken av gjødsel kan reduseres. Dette er et godt eksempel på innovativt og nyskapende bærekraftarbeid.

Årets lokalmatrestaurant: Allmuen 

Årets lokalmatrestaurant har gjort seg bemerket i bransjen for sitt gjennomgående fokus på lokale råvarer og produsenter. Med villfangst av fisk og lokale leverandører med fokus på bærekraftig produksjon og dyrevelferd, skaper restauranten en spennende og tilgjengelig meny for gjestene. I sitt konsept byr de på smaker fra hele verden med utgangspunkt i vestlandsnaturen, og de jobber aktivt med opplæring og kursing av de ansatte, og med historieformidling ut mot gjestene. I år har de også tatt et ekstra ansvar i å formidle den lokale matkulturen mot turister, midt i hjertet av Bergen, med flott uteservering på Torgallmenningen.