fbpx

Internasjonale UNESCO gastronomi-kokker inntar Bergen Matfestival

Internasjonale UNESCO gastronomi-kokker inntar Bergen Matfestival 2048 1740 Bergen Matfestival

Bergen er medlem av UNESCOs nettverk for kreative byer innen gastronomi. Sammen med 49 byer i verden samarbeider vi innen mat, kreativitet og gastronomi. Det er et felles mål om å jobbe med lokalmat, bærekraft og kreativitet som en sentral del av by- og regionsutviklingen.

I år er vi så heldige at vi får besøk av tre toppkokker fra andre UNESCO gastronomibyer under Bergen Matfestival. Dette er stjernene som kommer til Bergen for å lage mat til deg:

Lena Flaten representerer Østersund, Sverige

Flaten er kokk, fortfatter og gründer Flammans Skafferi, Skurdalsporten og landhandelen Storlienbua Lanthandel & Deli. Maten hennes kjennetegnes av høye ambisjoner rundt å redusere matsvinn, og hennes bevissthet rundt råvarebruk. Flaten er involvert i flere internasjonale samarbeid gjennom organisasjoner som Slow Food og Signed by Nature. Flaten har høstet en rekke utmerkelser for sine kokkekunster, som blant annet Årets fjellkokk i Sverige. Hun er også anerkjent som ambassadør for Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk.

Elisio Bernardes representerer Santa Maria da Feira, Portugal

Elisio er utdannet ved Hotel Management School of Santa Maria da Feira og har reist verden rundt for å lage mat på eksklusive gastronomiske restauranter i Europa. Han regnes som en av de aller fremste kokkene i Portugal og er blant annet kjent for å ha vært sjefskokk på 5-stjerners hotellet Melia Braga i Portugal og profesjonell kokk for fotballaget S.C. Braga. I dag er han executive chef for Seame Group i Lisboa. Bernardes vant gull i Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy i både 2021 og 2022.

Franco Favaretto representerer Venezia, Italia

Favaretto tilbrakte barndommen i familierestauranten som ble startet av hans bestefar. Han gikk på Maffioli hotellskole i Castelfranco Veneto og utviklet blant annet en spesiell lidenskap for tørrfisken «Baccalà». Franco har nå drevet familierestauranten i 32 år, og startet nylig Baccaladivino sammen med kona Paola. Han er blant annet er ambassadør for tørrfisk og har undervist ved ALMA International School of Italian Cuisine.

Torsdag 31. august kan du smake maten deres på en helt unik UNESCO Gastronomi-middag, hvor de deltar sammen med lokale kokker. Les mer om arrangementet og finn din plass her:

https://matfest.no/arrangement/unesco-gastronomiaften/

Du møter dem også på festivalområdet og show-scenen på Festplassen, 1. og 2. sept!