fbpx

Bergen Matfestival-prisene: Dette er årets vinnere!

Bergen Matfestival-prisene: Dette er årets vinnere! 2560 1707 Bergen Matfestival

Fredag besøkte mat- og landbruksminister Olaug Bollestad Bergen Matfestival for å offisielt åpne festivalen og dele ut Bergen Matfestival-prisene for Årets lokalmatprodusent og Årets lokalmatprodukt. Den nyetablerte Bærekraftsprisen ble overrukket av Fylkesordfører i Vestland fylkeskommune, Jon Askeland, og prisen for Årets lokalmatrestaurant ble delt ut av varaordfører i Bergen kommune, Rune Bakervik.

Her er vinnerne:

Årets Lokalmatprodusent – Toppe Gartneri

Prisen for årets Lokalmatprodusent var det Toppe Gartneri som stakk av med. De har utmerket seg med sitt kompromissløse fokus på produksjon av lokale, bærekraftige kvalitetsråvarer, og er i følge juryen en inspirator for hele lokalmatnæringen. De viser innovasjonsevne som bygger på bærekraftige prinsipper, tradisjon og nyskaping, og er dyktige på kundehåndtering og serviceinnstilling. Produsenten utmerker seg med å bidra til å fremme Vestlandet som en attraktiv matdestinasjon.

Årets Lokalmatprodukt – Grillbein av kje fra Kandal Kjøt 

Årets Lokalmatprodukt ble roset av juryen for å ha laget et nyskapende og attraktivt produkt, fremstilt av lokale råvarer. Prisen ble gitt til Kandal Kjøt for produktet grillbein av kje, som i følge bedømmelsen gir en helt unik smaksopplevelse. Produsenten har en god presentasjon av produktet på standen under Matfestivalen, og emballasjen og  produktinformasjonen er klar og tydelig, og bygger oppunder bedriftens identitet.

Bærekraftsprisen: Varegga – Mat fra Bergen

Nytt for i år var Bærekraftsprisen, som ble gitt til Varegga – Mat fra Bergen. De produserer ureiste varer fra Bergen, og er en sammensetning av gårdene Løvaas Garden, Lavik Gard og Kvamme Gard i Arna. Her står dyrevelferd i sentrum og produsenten driver en på en bærekraftig og trygg måte i tråd med FNs bærekraftsmål. Produsenten har fokus på reduksjon av ressursbruken, miljøødeleggelsene og klimautslippene, og tar et aktivt ansvar.

Årets lokalmatrestaurant: Marg & Bein

Marg & bein er en restaurant som har et sterkt fokus på lokalmat, og som har vist stabilitet gjennom mange år. De jobber tett inn mot leverandørene, noe som er svært viktig for å lykkes med sesongråvarene og sesongfokuset som restauranten har. Restauranten får skryt av juryen for å  framheve produsentene og råvarene mer enn seg selv, og de mener det viser en styrke i serveringskonseptet. Marg & Bein får skryt for å være dyktige på kommunikasjon og aktiv historieformidling for å forsterke lokal matidentitet. De arbeider aktivt med opplæring og rekruttering til matfaget.

Vi i Matarena gratulerer så mye med prisene, og takker for det fantastiske arbeidet dere gjør, hver eneste dag!

Takk også til juryen som har arbeidet intenst for å kåre årets prisvinnere:

Nina Broch Mathisen, Direktør i Innovasjon Norge.
Jøran Totland Stangervåg, Møllerens/kjede-salgsdirektør dagligvare.
Odd Einar Tufteland, Kokk og eier, Cornelius Sjømatrestaurant
Trond Skråmestø Salgsleder, Domstein Sjømat
Mathias Steinbru, Restaurantanmelder for VG
Ove Svendsen, Matjournalist for BA
Øyvind Vestrheim, Spesialgrossisten Troye
Frode Alræk, Søtt+Salt
Thomas Madsen, Matgal