fbpx

STATSMINISTEREN DELTE UT PRISER UNDER BERGEN MATFESTIVAL

STATSMINISTEREN DELTE UT PRISER UNDER BERGEN MATFESTIVAL 1417 1417 Bergen Matfestival

Lørdag besøkte Statsminister Erna Solberg Bergen Matfestival og delte ut prisene for «Årets produsent» til Ostegården og «Årets lokalmatrestaurant» til Lysverket. Hun tok seg god tid til å snakke med mange av produsentene, og fikk nydelig smaksprøver på besøk hos Ostegården, Svanøy Røykeri og Kandal Kjøtt.

Statsministeren la også turen innom Hordaland Bondelag og Bybonden i Bergen som introduserte det nye urbane landbruksprosjektet «Kompostringen» – Norges første og eneste resirkuleringskontainer. Hun fikk samtidig treffe fire skoler ved Naturbruksskolen der Vestland fylkeskommune og Hordaland Bondelag informerte om grønn utdannelse.

-Det var helt fantastisk at Statsministeren tok turen til Bergen Matfestivalen i år når vi fyller 20 år, og laget en ny og annerledes festival, sier Alexandra Angell, daglig leder for Matarena som arrangerer Bergen Matfestival.

-Det betyr mye. Ikke bare for oss som festival, men først og fremst for de lokale mat- og drikkeprodusentene og restaurantene. Det er fint å se at de får den anerkjennelsen nå i en krevende tid. At Statsministeren ser og løfter frem det arbeidet de gjør er veldig stas, forteller Angell.

Under besøket delte Statsministeren ut prisene for «Årets produsent» til Ostegården ved Jørn Hafslund og den nyetablerte prisen «Årets lokalmatrestaurant» til Lysverket ved Christopher Haatuft.  Dette er juryens begrunnelse for de to prisene:

Juryens begrunnelse for Årets produsent

I år har juryen spesielt lagt vekt på at produsenten har vist evne og vilje til å tenke nytt i et krevende marked. Da deres viktigste marked innen hotell, restaurant og catering falt bort pga korona, viste denne produsenten stort pågangsmot og initiativ, for å få øke distribusjonen inn mot dagligvaremarkedet. De leverer nå direkte til 14 Meny-butikker i regionen. Noe som er bærekraftig med tanke på transport. Årets produsent har store planer om å utvikle nye markeder, nye produkter og ny gårdsbutikk. De vil bl.a. satse på det engelske markedet. Produsenten har produkter av svært høy kvalitet og verdens beste ost! De er en inspirasjon for matkulturen på Vestlandet og Norge som matnasjon!

Årets produsent er Ostegården ved Jørn Hafslund!

Juryens begrunnelse for Årets lokalmatrestaurant

Til prisen årets lokalmatrestaurant var det mange gode kandidater. Likevel er det en som utmerker seg. Restauranten har siden dag én satset på å fremme det som er unikt for Bergensregionen, både når det kommer til lokale retter og råvarer. Restauranten er søkende og går gjerne utradisjonelle veier for å finne bærekraftige råvarer og uutnyttede ressurser, gjennom blant annet et samarbeid med forskningsmiljøet. På kjøkkenet jobber kokkene aktivt med å flytte grensene for lokal tradisjonsmat, og de gjør det på en moderne, leken og rebelsk måte. Det gjør dem til et attraktivt spisested for besøkende, med internasjonal appell, og til et spennende læringssted. Restauranten har gjennom mange år skapt en egen benevnelse for lokal mat, og med sin neo-fjordiske matlaging har de satt Bergen på kartet, også utenfor Norges grenser.

Årets lokalmatrestaurant er Lysverket, ved Christopher Haatuft